Børnebloggen

Sådan vænner du dit barn af med at bruge sut

Sutten er mange børns bedste ven. Og det kan gøre rigtig ondt at skulle skille sig af med den. Få vores råd til, hvordan du på en god og omsorgsfuld måde kan vænne dit barn af med at bruge sut.

Hvornår skal dit barn sige farvel til sutten?

For mange børn kommer det helt af sig selv, mens det for andre er en rigtig svær ting. Nogle børn mister langsomt interessen for deres sut, mens andre er meget afhængige af den sidst på dagen og om natten. Først når dit barn kommer op i 3-års alderen, skal du til at hjælpe dit barn med at sige farvel til sutten. Her kan det nemlig skade tænderne, hvis dit barn bliver ved med at bruge sut.

Mens dit barn er helt lille og i babystadiet, skal du ikke bekymre dig om sutten, men når dit barn kommer op i tumlingealderen, er det en god ide allerede her at begynde at tænke over at begrænse brugen af sut.

Minimer brugen af sut tidligt i tumlingealderen

Uanset om dit barn har vænnet sig til de populære MAM sutter, eller om det er de økologiske Hevea-sutter, som dit barn gerne vil have i munden i tide og utide, gør du klogt i at eksperimentere lidt med at tage sutten fra din tumling, når lejligheden byder sig.

Jo mere dit barn er vant til at have en sut i munden, desto sværere bliver det for dit barn at sige farvel til sutten i 3-års alderen. Faktisk gavner det også dit barns sprogudvikling rigtig meget, hvis du kan minimere brugen af sut, når dit barn bevæger sig ud af babystadiet. Så er der nemlig mere plads i munden til at øve sig i lyde og på sigt ord.

Mærk efter, hvornår dit barn er klar

Det er en individuel sag, hvornår et barn er klar til at sige farvel til sine sutter. Det er derfor vigtigt, at du har en god føling med dit barn, og at du slår til, når chancen byder sig. Virker dit 3-årige barn slet ikke klar, så begræns så vidt muligt brugen af sut til ved puttetid om aftenen, og tag så gerne sutten ud, når dit barn sover sødt. Sammen kan I så arbejde jer hen imod at slippe sutten helt.

Aflever sutten hos tandlægen eller hæng den på et suttetræ

Elsker dit barn at komme i zoologisk have? Så gør det til en hyggelig ting at tage i zoo sammen og hæng sutterne op på suttetræet derinde. Eller find jeres eget træ ude i naturen, hvor I kan hænge sutterne på. Det vigtigste er, at I markerer det på jeres helt egen måde, og gør det til en god og rar oplevelse at sige farvel til sutten.

Bliv ikke forskrækket, hvis dit barn begynder at græde – eller du selv kommer til at fælde en tåre. Det er en stor ting for dit barn, som med rette kan føle sig stolt og meget stor, når sutten ryger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *