Børnebloggen

Den evige grønsagsbekymring

De fleste forældre kender til det. Bekymringen om, om vores små (og store) poder nu får nok frugt og grønt og om de er sunde børn. Vi prøver at snige grønsager i frikadellerne, kødsaucen, smoothien. Nogle er så heldige, at de har børn der bare elsker grønsager, og det er jo dejligt.

Men sandheden er, at de fleste børn og unge nok ikke får de anbefalede mængder af frugt og grønt hver dag. Og hvad skal man så stille op? Skal man tage en kamp hver eneste dag for at tvinge grønsager i dem? Skal man nøjes med kun at servere tomater for dem, fordi det er det eneste, der minder om en grønsag, de vil putte i munden?

Jeg har haft de bekymringer i mange år, jeg har forsøgt alt muligt, læst op på hvad man kan gøre og jeg har besluttet mig for, at jeg ikke gider bekymre mig om det mere. Jeg var hos min læge forleden (en ældre dame), og vi kom til at snakke om børn og de forskellige kampe, vi som forældre tager. Hun fortalte, at hendes den ene søn ikke ville spise andet end ris og ketchup.

Hun og hendes mand kæmpede længe for at få ham til at spise andet, og til sidst gav de op. I fire år (!) spiste han stort set ikke andet end ris og ketchup. Og som hun sagde, i dag er han en velfungerende voksen mand, som spiser stort set alt, og som er sund og rask.

Nogle gange skal man nok bare se det hele lidt oppefra og beslutte sig for, hvilke kampe man vil tage. Jeg serverer forskellig slags mad for mine børn, men jeg tvinger ikke noget i dem. I stedet får de en god vitaminpille hver dag, og så krydser jeg fingre for, at de en dag bliver lige så alsidige i deres madsmag som deres mor er.

Andre metoder

Hvis du ikke er enig med mig i min metode så kan du forsøge at læse om en anden strategi der skulle være god på videnskab.dk’s hjemmeside. Igen jeg har selv droppet at forsøge at få mine børn til at spise mere sundt, men der findes altså videnskabelige metoder der skulle kunne hjælpe en i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *